Blog

covid19

Salgında Ruh Sağlığı : COVİD-19

İlk vakanın ortaya çıktığı 11 marttan beri kendimizi ülkece karantinaya aldık. Peki evde geçirdiğimiz ve daha ne kadar süreceğini tam olarak kestiremediğimiz bu süreci mental olarak daha sağlıklı geçirebilmek için ne yapabiliriz?

Duygularimiz

KENDİMİZİ TANIMANIN ANAHTARI : DUYGULARIMIZ…

Pek çok insan kendini tanıma ve anlamlandırmayla ilgili sorunu yaşar. bazılarımız hissettiklerini yakalayabilirken bazılarımız ise bir şey hissettiğini ama bunu tanımlayamadığını ifade eder. kısaca pek çok insanın duygularıyla kafası karışıktır.

psikosomatik-Yakinmalar

Teşhisi Konulamayan Fizyolojik Semptomlar: Psikosomatik Yakınmalar…

Psikosomatik hastalıkları anlayabilmek için aslında öncelikle açıklamaya öncelikle kelimeleri ayırarak başlamak gerekir. “Psyche” ruh, “Soma” ise beden demektir. Literatürde Somatizasyon Bozuklukları olarak adlandırılır. Somatizasyon ise; bedenselleştirme demektir.

yeni-bir-yil

Yeni Bir Yıl, Yepyeni Kararlar, Hedefler, İstekler…

Tüm dünya 2018’e girmenin heyecanını yaşıyor son günlerde. 2017’nin bitmesine son birkaç gün kala bu yılın nasıl geçtiğini düşündünüz mü?

psikolojiniz-nasil

Havalar bir öyle bir böyleyken sizin psikolojiniz nasıl?

Yaz aylarının insanların gözündeki yeri malumunuz… Herkesin mutlu, içlerinin kıpır kıpır olduğu bu güzel mevsimde herkesin genel olarak hayatlarında problem olarak gördükleri durumlar hafifliyor, azalıyor ya da bitiyormuş gibi geliyor.

herkesi-herseyi-affediyorsunuz-kendinizi-affediyor-musunuz

Herkesi, Her Şeyi Affediyorsunuz, Peki Ya Kendinizi Affediyor Musunuz?

Hayatta herkesin üzüldüğü, kırıldığı birileri olmuştur. Bazen çözüm bulmak adına konuşur ve tatlıya bağlar bazen de akışına bırakıp kırgınlıklarımızı konuşmayız bir süre sonra bir şekilde rahatlama ve huzur bulma ile karşımızdakini affeder hayatımıza devam ederiz. Peki tanıdığınız tanımadığınız bir çok insanı affederken kendi hatalarınız ve suçlamalarınız için kendinizi affediyor musunuz?

hayatimizdaki-narsistler

Hayatımızdaki Narsistler

Çağımızın kişilik yapılanması olarak bilinen “narsisizm” Yunan mitolojisinden sudaki yansımasını gören ve bu yansımasına yani kendisine aşık olan ve bir ömür boyu ulaşamayacağı bu aşkın peşinde aşkını (kendisini) izleyerek ömrünü tüketen Narkissos’dan gelmektedir.

panik-atak-panik-bozukluk

Panik Atak ve Panik Bozukluk Üzerine…

Paniği anlamak için önce korkuyu anlamak gerekir. Korku her insanın yaşadığı tehlike anında ortaya çıkan otomatik bir alarm sistemidir. Bunu bir örnekle anlatmak gerekirse; yırtıcı bir hayvan olan aslanın üstünüze doğru koştuğunu düşünün ne yapardınız?

ygs-sonuclari-aciklandi

YGS Sonuçları Açıklandı! Peki Ebeveynler Nasıl Davranmalı?

Uzun ve zorlu bir maratonun ardından üniversite sınavının ilk basamağı olan YGS bitti ve sonuçları açıklandı. Peki ebeveynlerin tutumu nasıl olmalı…

kisir-dongu-iletisim-problemi

KISIR DÖNGÜ : İletişim Problemi…

“Hep beni mi buluyor tüm sorunlu insanlar!” şikayetini neredeyse tüm insanlardan sık sık duyarız. Ya insanlar bizi yanlış anlar ya da biz onları ve ardından yine o kısır döngü:iletişim problemi…

cocugumun-yaz-tatilini-nasil-verimli-hale-getiririm

Çocuğumun yaz tatilini nasıl verimli hale getiririm?

Büyük şehirlerde yaşayan aileler çocuklarının zaman geçirmesi için oyun alanları bulmanın ne kadar zor olduğunu bilirler.  Okul dönemi ile birlikte kış ayları olması velileri kapalı alanlarda yapılan sporlara yönlendirmektedir.

cocuguma-nasil-davranmaliyim

ÇOCUĞUMA NASIL DAVRANMALIYIM?

Çocuğunuzun davranışını değiştirmeyi düşündüğünüzde, iyi davranışı arttırmaya, kötü davranışı ise azaltmaya odaklanırsınız.

Anksiyete-Bizi-Nasil-Etkiler

Anksiyete (Kaygı) Bizi Nasıl Etkiler

Anksiyete, hemen her insan tarafından zaman zaman yaşanan bir duygudur. Asıl amacı yaşamın sürdürülmesi ve uyum davranışının gelişimini sağlamak olan bu duygu yardımıyla, bilinmeyen, yeni ya da tehlikeli uyaranlardan sakınma, onlarla başa çıkma, onlara karşı koyma ya da gerektiğinde onlardan kaçma gibi davranışlar görülmektedir.

Eyvah-Cocugum-iki-Yasinda

Eyvah! Çocuğum iki yaşında

Halk arasında 2 yaş sendromu olarak adlandırılan bu dönem çocuğun gelişim evreleri içinde git-gellerin en bol olduğu dönemdir.

Kotu-Anilarinizdan-EMDR-Terapisi-ile-Kurtulun

Kötü Anılarınızdan EMDR Terapisi ile Kurtulun

Kişiyi korkutan, çaresiz hissettiren olaylar kişide uzun süren travmalara yol açar. Travma deyince herkesin aklına gelen genellikle deprem, sel ,yangın, tecavüz gibi büyük travmatik olaylar gelir.

Bosanan-Ciftlere-Cocuklari-İcin-Tavsiyeler

Boşanan Çiftlere Çocukları İçin Tavsiyeler

Evlenmek kadar doğal bir süreç olan boşanma, zaman zaman çiftlerin çatışmalarının şiddetli olmalarından dolayı zorlu bir sürece dönüp, çocuklara zarar veren bir konuma erişebiliyor.

ofke

Öfke

Genel olarak baktığımızda öfke, doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen, son derece doğal, evrensel, insani ve uygun ifade edildiğinde son derece sağlıklı olan duygusal bir tepkidir.

Teog-Oncesi-Psikolog-Onerisi

Büyük sınav öncesi Psikolog Önerisi

Size saatlerce kaygı öyle kaygı böyle diye anlatmayacağım zaten bu yönde yazılmış sayısız araştırma, makale ya da deneme var.

1