Boşanan Çiftlere Çocukları İçin Tavsiyeler

Evlenmek kadar doğal bir süreç olan boşanma, zaman zaman çiftlerin çatışmalarının şiddetli olmalarından dolayı zorlu bir sürece dönüp, çocuklara zarar veren bir konuma erişebiliyor. Boşanma sürecinde çocuklara nasıl davranmalıyız, çocukların bu süreçten minimum zararla çıkmalarını nasıl sağlamalıyız?

  1. Eski eşinize yönelik duygu ve düşüncelerinizi çocuğunuzun ona olan duygu ve düşüncelerinden ayırın.
  2. Boşanma sırasında anne- babalar sık sık çocuklarının bağlılık ve sevgilerini kaybedecekleri korkusuna kapılır ve bu yüzden çocukların sadece tek bir görüşü dile getirmesini talep ederler. Çocuklarınızı sadece sizin duygu ve düşüncelerinizi paylaşmaya zorlarsanız, gerçek duygularını ve gerçek fikirlerini sizden saklamaya başlarlar.
  3. Çocuklarınızı boşanma nedenleriniz konusunda ne kadar bilgili vereceğinize karar vermek için acele etmeyin. Boşanmaya eşlik eden şiddetli kriz çoğu zaman düşüncesizce açıklamalara yol açar ve bunları geri alamazsınız. Hayatın uzun olduğunu, eski eşinizle birlikte mezuniyetlere, düğünlere ve torunlarınızın yaş günü kutlamalarına katılmanız gerekeceğini unutmayın.
  4. Geçmişte evlenmiş boşanmış olduğunuzu çocuklarınızdan saklamayın. Bunu er ya da geç öğreneceklerdir ve böyle bir şey onlarda çok büyük bir güvensizlik yaratacaktır. Çocuklarınız daha küçükken bu bilgiyi konuşmalarınız aralarına serpiştirin.
  5. Çocuğunuz sizin sırdaşınız değildir. Yaşadıklarınızı aktaracak, boşluğu dolduracak yetişkin birini bulun. –tarafsız bakabilen iyi bir dost/yakın bir akraba ya da hayatınızı yeniden düzene girmesine yardımcı olabilecek ve ilişkinize tarafsız bakabilecek bir terapist gibi- boşanmadan en az hasarla sıyrılan çocuklar, çocuk kalmayı sürdürebilen ve anne-babaların üzüntüsünü göğüslemek zorunda kalmayan bireylerdir.
  6. Çocuklarınızın gizlilik ve mahremiyet arasındaki farkları anlamasına yardımcı olun. Pek çok konu sadece yetişkinleri ilgilendirir. Çocukların bilmemesi gereken mahrem konuları onlarla paylaşmayın.
  7. Boşanmanın ardından, evlilik hayatınızdaki iyi günleri çocuğunuzdan saklamayın. Evlilikler parçalandığında aile hikayelerinin büyük çoğunluğu hasır altı edilir. Bu durum çocuklarda yetişkinler arası ilişkilere karşı sağlıksız bir bakışı doğurur. Eğer evliliğinizin geçmişinde bir aşk hikayesi varsa, çocuklar bundan haberdar olmalıdır. anne de baba da birbirlerinde nelere değer verdiğini ve nelere saygı duyduğunu çocuğa aktarmalıdır. Bu durum çocuğun her iki tarafla bağını olabildiğince sürdürmesine yardımcı olur.
  8. Güvenlikle ilgili ciddi endişeleriniz varsa, bunları çocuğunuzdan saklamayın. Eski eşinizin alkolle ve uyuşturucuyla ilgili sorunları varsa, çocuğunuza bu durum ile ilgili bilgi vermeniz gerekmektedir fakat bilgi verirken kendi duygularınızı aktarmamaya dikkat edin.
  9. Çocuklar sizin eviniz ile eski eşinizin evi arasında gidip gelirken geçiş-öncesi ve geçiş-sonrası alışkanlıklar oluşturun. Çocuklar ve anne-babalar birbirlerinden bir gün, bir hafta sonu, bütün bir hafta ya da daha uzun süre ayrı kaldıklarında, bu zamanı nasıl geçirdiklerini mahremiyet sınırlarını ihlal etmeden birbirleriyle paylaşmalarını sağlayacak yöntemlere ihtiyaç duyarlar. Ayrı geçirdiğiniz zamana ait hikayeleri birbirine aktarmanın belirli bir yolunu oluşturun. Örneğin “günüm nasıl geçti saati” oluşturabilirsiniz bu şekilde hem siz çocuğunuzun günü hakkında bilgi edinebilirseniz hem de çocuğunuz sizin gününüz hakkında bilgi sahibi olabilir. Siz onların ne yaptığını nasıl merak ediyorsanız, çocuklarınız da sizin vaktinizi nasıl geçirdiğinizi merak ederler; Bu konuşmayı yaparken eski eşiniz konusunda onları sıkıştırmamaya özellikle dikkat edin.